9. 10. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Chcete vařit tradiční korejské jídlo? Zkuste recept na Kimchi, lahodné fermentované zelí plné chuti a zdravých probiotik. Sledujte jednoduché kroky a připravte si domácí kimchi jako profesionál!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 lžíce koření kimchi nebo chili pasta
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
Postup
- Čínské zelí rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na menší kousky. Posypte solí a nechte odstát přibližně 1-2 hodiny, aby zelí zjemnělo.
- V mezičase nakrájejte cibuli, mrkev a česnek na jemné kousky.
- Po 1-2 hodinách opláchněte zelí ve studené vodě a nechte okapat.
- Smíchejte zelí s cibulí, mrkví, česnekem, kořením kimchi, rybí omáčkou, cukrem a solí. Důkladně promíchejte, aby se všechny přísady spojily.
- Přendejte směs do skleněné nebo keramické nádoby a dobře ji zatlačte, aby byla celá ponořená v šťávě, která se uvolní z zelí.
- Nádobu přiklopte a nechte kimchi fermentovat při pokojové teplotě minimálně 2-3 dny. Čím déle fermentujete, tím intenzivnější chutě budou mít kimchi.
- Po dokončení fermentace přesuňte nádobu s kimchi do lednice a skladujte alespoň týden před konzumací.