26. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejská příloha, která každému pokrmu dodá úžasnou chuť a pikanterii. Tato fermentovaná směs z čínského zelí, ředkviček, česneku, chilli a dalších ingrediencí je bohatá na probiotika a vitamíny. Naším jednoduchým receptem na kimchi si můžete připravit vlastní zdroj zdraví, který lahodně doplní vaše oblíbené pokrmy.
Suroviny
- 1 hlávek zelí (např. čínské zelí nebo bílé zelí)
- 2 mrkve
- 1 korekční kůže daikonu (ředkvičky)
- 4 stroužky česneku
- 1 kus zázvoru (asi 3 cm)
- 1/2 cibule
- 3 lžíce korejského chilli prášku (gochugaru)
- 3 lžíce soli
- 2 lžíce rybího šťávy (facultativní pro vegetariány)
- 1 lžíce cukru
Postup
- Na začátku si připravíme zelí. Rozdělíme ho na listy, odstraníme tuhé části u kořene a rozdělíme ho na menší kusy.
- Osolíme zelí tak, aby listy byly dobře pokryty solí. Necháme jej odstát asi hodinu, aby povolilo.
- Mezitím si připravíme zálivku. V mixéru rozmixujeme česnek, zázvor, cibuli, korekční kůži a také rybí šťávu a cukr. Mělo by nám vzniknout hustší pastovitá směs.
- V misce smícháme chilli prášek se solí.
- Po hodině vypláchneme osolené zelí ve studené vodě a necháme jej okapat.
- V míse smícháme zelí se zálivkou a také směsí chilli prášku se solí.
- Přidáme nakrájené mrkve a promícháme.
- Kimchi přendáme do skleněných nádob a uzavřeme. Necháme fermentovat při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů.
- Poté skleněné nádoby přestačíme do chladničky, kde Kimchi může zrát až 1-2 týdny.
- Hotové Kimchi můžeme podávat jako přílohu k různým pokrmům nebo ho použít při přípravě různých korejských jídel.