26. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
Kimchi – tradiční korejská příloha
zdroj: Recepty 24/7

Kimchi je tradiční korejská příloha, která každému pokrmu dodá úžasnou chuť a pikanterii. Tato fermentovaná směs z čínského zelí, ředkviček, česneku, chilli a dalších ingrediencí je bohatá na probiotika a vitamíny. Naším jednoduchým receptem na kimchi si můžete připravit vlastní zdroj zdraví, který lahodně doplní vaše oblíbené pokrmy.

Suroviny

  • 1 hlávek zelí (např. čínské zelí nebo bílé zelí)
  • 2 mrkve
  • 1 korekční kůže daikonu (ředkvičky)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kus zázvoru (asi 3 cm)
  • 1/2 cibule
  • 3 lžíce korejského chilli prášku (gochugaru)
  • 3 lžíce soli
  • 2 lžíce rybího šťávy (facultativní pro vegetariány)
  • 1 lžíce cukru

Postup

  1. Na začátku si připravíme zelí. Rozdělíme ho na listy, odstraníme tuhé části u kořene a rozdělíme ho na menší kusy.
  2. Osolíme zelí tak, aby listy byly dobře pokryty solí. Necháme jej odstát asi hodinu, aby povolilo.
  3. Mezitím si připravíme zálivku. V mixéru rozmixujeme česnek, zázvor, cibuli, korekční kůži a také rybí šťávu a cukr. Mělo by nám vzniknout hustší pastovitá směs.
  4. V misce smícháme chilli prášek se solí.
  5. Po hodině vypláchneme osolené zelí ve studené vodě a necháme jej okapat.
  6. V míse smícháme zelí se zálivkou a také směsí chilli prášku se solí.
  7. Přidáme nakrájené mrkve a promícháme.
  8. Kimchi přendáme do skleněných nádob a uzavřeme. Necháme fermentovat při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů.
  9. Poté skleněné nádoby přestačíme do chladničky, kde Kimchi může zrát až 1-2 týdny.
  10. Hotové Kimchi můžeme podávat jako přílohu k různým pokrmům nebo ho použít při přípravě různých korejských jídel.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *