31. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je tradiční korejská fermentovaná zelenina plná chutí a prospěšných látek pro zdraví. Tento recept vám ukáže, jak snadno si ji můžete připravit doma. S použitím čerstvých zelenin a tradičních korejských ingrediencí, jako je chilli pasta gochujang a rybí omáčka, získáte autentickou chuť a vůni kimchi. Připravte si doma tento bohatý zdroj probiotik a povzbuďte svůj imunitní systém.
Suroviny:
- 1 hlávka čínského zelí
- 4 mrkve
- 1 ředkvička
- 4 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 4 lžíce soli
- 2 lžíce korejské čili pasty gochujang
- 2 lžičky rybí omáčky
- 2 lžíce rybího masa
- 1 lžička cukru
- 2 cibule
- 1 jablko
- 2 lžíce ryze
Postup:
- Na začátku si připravte všechny suroviny. Čínské zelí nadrcením naružte na menší kusy, mrkev nastrouhejte, ředkvičku nakrájejte na tenké plátky. Česnek a zázvor nasekejte na malé kousky, cibuli nakrájejte na tenké proužky a jablko na tenké plátky. Rýži rozvařte a nechte ji vychladnout.
- V misce smíchejte zelí, mrkev, ředkvičku, česnek, zázvor, sol, korejskou čili pastu gochujang, rybí omáčku, rybí máslo a cukr. Hrste tyto ingredience dobře promíchejte, aby se zelenina kompletně pokryla.
- Přidejte cibuli a jablko a opět promíchejte. Nakonec přidejte i vychladlou rýži a znovu vše důkladně promíchejte.
- Přendajte směs do sterilizované sklenice s víkem, těsně uzavřete a nechte fermentovat při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů.
- Po uplynutí tohoto období můžete kimchi přesunout do chladničky a nechat ho zkvasit další 3 dny. Chuť kimchi se s časem ještě zlepšuje, proto je doporučeno počkat před konzumací další 3 dny.