19. 10. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Objavte tradiční korejský pokrm Kimchi, lahodnou a zdravou fermentovanou zeleninu. Naše receptura vás naučí, jak si vyrobit domácí Kimchi plné chuti a prospěšných probiotik. Vyzkoušejte tento jedinečný pokrm plný vitamínů a minerálů ještě dnes!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 1 mrkev
- 1 šalotka
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce kořeněné rybí omáčky
- 2 lžíce korenáté papriky
- 1 lžička cukru
- sůl
- voda
Postup
- Nařežeme čínské zelí na menší kousky a osolíme. Necháme odstát cca 1 hodinu.
- Oloupeme mrkev a nakrájíme ji na tenké nudličky. Také oloupeme a nakrájíme na plátky šalotku a česnek.
- V misce smícháme rybí omáčku, papriku, cukr a trochu vody. Promícháme, dokud se vše dobře nerozpustí.
- Propláchneme osolené zelí pod tekoucí vodou a necháme ho odkapat.
- Do velké mísy smícháme zelí, mrkev, šalotku, česnek a omáčku. Vše důkladně promícháme a zlehka přitlačíme, aby se vše dobře spojilo.
- Nakládáme směs do fermentační nádoby, přitlačíme ji, aby byla zcela ponořena v tekutině. Zakryjeme a necháme fermentovat na tmavém místě při pokojové teplotě 3-5 dní.
- Hotové kimchi můžeme skladovat v lednici a konzumovat po dobu několika týdnů.