21. 12. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je korejská tradiční kvašená zelenina, která se vyznačuje svou pikantní chutí a jedinečným aroma. Tento recept vám ukáže, jak si připravit domácí kimchi plné chuti a zdravých bakterií pro vaše trávení. Sledujte náš krok za krokem návod a dejte se do práce na vaší vlastní lahodné domácí kimchi!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 4 mrkve
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 120g ředkviček
- 3 lžíce korejského červeného pepře (gochugaru)
- 3 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce hroznového cukru
- 1 lžíce mletého zázvoru
Postup
- Na začátek si připravte zeleninu – čínské zelí nakrájejte na menší kousky, mrkev oloupejte a nastrouhejte, cibuli nakrájejte na tenké plátky, česnek nadrobno nakrájejte a ředkvičky nakrájejte na plátky.
- V míse smíchejte korejský červený pepř, rybí omáčku, sójovou omáčku, cukr, hroznový cukr a zázvor.
- Přidejte nakrájenou zeleninu do mísy se směsí a dobře promíchejte tak, aby byla zelenina celá potažená omáčkou.
- Přendejte směs do skleněné nádoby a dobře ji přitlačte, aby byla zelenina ponořená v šťávách.
- Nechejte zeleninu fermentovat při pokojové teplotě po dobu 1-2 dní, poté ji přeneste do lednice.
- Po 3-4 dnech si můžete pochutnat na lahodném kimchi!