23. 3. 2025
Autor: Petr Kolář

zdroj: Recepty 24/7
Kimchi je korejská tradiční pikantní kvašená zelenina, která působí jako osvěžující pochoutka plná chutí a probiotik. Naučte se jak snadno připravit domácí verzi tohoto lahodného pokrmu s naším receptem. Vaše chuťové buňky vám za to budou vděčné!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 pórek
- 4 lžíce soli
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce krevetové pasty (facultative)
Postup
- Na začátku si připravíme zeleninu – zelí nakrájíme na menší kousky, mrkev oloupeme a nakrájíme na proužky, cibuli nakrájíme na tenké plátky, česnek prolisujeme a pórek nakrájíme na kolečka.
- V misce smícháme všechny připravené suroviny a přidáme sůl, cukr, mletou červenou papriku, rybí omáčku a krevetovou pastu (pokud používáme).
- Důkladně promícháme a necháme zeleninu odpočívat asi 1-2 hodiny, aby se uvolnila šťáva.
- Nakonec směs zeleniny přesuneme do skleněné nádoby, přitlačíme dolů, aby byla zcela ponořená, a necháme fermentovat při pokojové teplotě minimálně 24 hodin.
- Po té dobu můžeme každý den ochutnat, dokud nebude dosaženo požadované chuti.
- Kimchi je hotové a můžeme ho skladovat v lednici, kde mu chutí ještě dále prohloubí. Podáváme jako přílohu ke každému korejskému jídlu.