21. 12. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte připravit domácí kimchi, tradiční korejskou pikantní kvašenou zeleninu. Tento lahodný fermentovaný pokrm plný chuti a prospěšných probiotik je snadný k přípravě a skvěle doplní vaše pokrmy. Sledujte náš recept a připravte si vlastní kimchi doma!
Suroviny:
- 1 hlávka čínského zelí
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 100 g ředkviček
- 3 lžíce chilli prášku
- 3 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
Postup:
- Čínské zelí nakrájejte na menší kousky a osolte. Nechejte odstát asi 2 hodiny.
- Oloupejte mrkev a nakrájejte na tenké nudličky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Ředkvičky nakrájejte na plátky.
- Smíchejte chilli prášek, rybí omáčku, cukr a sůl do pasty.
- Propláchněte osolené zelí pod tekoucí vodou a nechte okapat.
- V míse smíchejte zelí, mrkev, cibuli, česnek a ředkvičky. Přidejte chilli pastu a důkladně promíchejte.
- Přendejte směs do uzavíratelné nádoby a nechte fermentovat při pokojové teplotě minimálně 1 týden.
- Po fermentaci můžete kimchi uložit do chladničky a konzumovat jako přílohu k různým pokrmům.