8. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
Kimchi: klasický korejský fermentovaný zeleninový pokrm
zdroj: Recepty 24/7

Kimchi je tradiční korejský fermentovaný zeleninový pokrm, který je plný chuti a úžasných zdravotních přínosů. Tento klasický recept kombinuje nakrájenou zeleninu, jako je zelí, ředkev, mrkev a cibule, která je pak fermentována v pikantním kořeněném nálevu. Kimchi je bohatý na vitamíny, minerály a probiotika, která pomáhají posilovat imunitní systém a zlepšují trávení. Vyzkoušejte tento jedinečný pokrm, který dodá vaší stravě nové rozměry a přinese chuťové dobrodružství.

Suroviny:

  • 1 hlávka čínského zelí
  • 2 mrkve
  • 1 ředkvička
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce korejské červené papriky (gochugaru)
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička mletého kmínu

Postup:

  1. Čínské zelí rozdělte na listy a opláchněte pod tekoucí vodou. Odřízněte stonky a nakrájejte na menší kousky.
  2. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Ředkvičku nakrájejte na tenké plátky.
  3. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
  4. Do velké mísy dejte zelí, mrkev, ředkvičku, cibuli a česnek. Přidejte sůl, cukr, rybí omáčku, korejskou červenou papriku, mletý zázvor a mletý kmín.
  5. Rukama důkladně promíchejte zeleninu se všemi přísadami, aby se všechny suroviny dobře propojily.
  6. Přendejte směs do sklenice nebo fermentačního hrnce a přitlačte, aby byla zajištěna ponořenost zeleniny ve vlastní šťávě.
  7. Zavřete sklenici nebo fermentační hrnec a nechte kimchi fermentovat při pokojové teplotě po dobu 2-4 dnů.
  8. Po uplynutí času kimchi přeneste do lednice, kde bude moci ještě několik týdnů dozrávat.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *