15. 9. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kimchi fried rice – oblíbené korejské jídlo plné chutí a výrazného aroma. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit dochucenou rýži s tradičním kimchi, čerstvou zeleninou a dalšími přísadami. Užijte si exotickou a výživnou kombinaci při vašem dalším jídle!
Kimchi fried rice
Suroviny:
- 2 šálky vařené rýže
- 1 šálek nakrájeného kimchi
- 100g slaniny, nakrájené na kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 vejce
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžička pražených sezamových semínek
- nasekaný pažitka na ozdobu
Postup:
- Ve větší pánvi zahřejte olej a smažte slaninu, dokud není křupavá. Pak přidejte nasekaný česnek a smažte dalších 1-2 minuty.
- Přidejte nakrájené kimchi a smažte dalších 2-3 minuty, dokud se sladce nezakaramelizuje.
- Přidejte vařenou rýži a promíchejte s kimchi a slaninou. Smažte 3-4 minuty, dokud se rýže dobře zahřeje a nasaje příchuť kimchi.
- V malé míse smíchejte sójovou omáčku, rybí omáčku a cukr. Přidejte tuto směs do pánve se smaženou rýží a promíchejte, dokud se omáčka rovnoměrně neprojeví na rýži a kimchi.
- Vytvořte prohloubení ve středu pánve a rozklepte do něj vejce. Opatrně míchejte, dokud se vejce neudělá. Poté smíchejte s rýží a kimchi.
- Pokračujte smažením, dokud všechny ingredience nejsou dobře promíchané a zahřáté.
- Přidejte sezamový olej a promíchejte. Nakonec posypte praženými sezamovými semínky a nasekaným pažitkou pro ozdobu.
- Servírujte teplé a můžete si přidat libovolné další přísady podle své chuti, jako například opečené krevety, pokrájené vlašské ořechy nebo čerstvé bylinky.