Kimchi je tradiční korejský fermentovaný zeleninový pokrm plný probiotik a zdraví prospěšných látek. Naučte se připravit si toto lahodné kyselé zelí doma a vychutnejte si jeho lahodnou chuť a řadu zdravotních benefitů. S tímto receptem na kimchi se vám podaří připravit si autentický korejský pokrm plný chuti a zdraví prospěšných bakterií. Užijte si tradiční chuť Kimchi i ve vaší kuchyni!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí (např. napa zelí)
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 palice zázvoru (cca 5 cm)
- 1 šalotka
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce papriky
- 1 lžíce chilli prášku
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
Postup
- Na začátek si připravte zeleninu. Čínské zelí nakrájejte na menší kousky, mrkev oloupejte a nakrájejte na nudličky, cibuli a šalotku nakrájejte na drobné kousky, zázvor oloupejte a nastrouhejte a česnek nasekejte.
- V míse smíchejte rybí omáčku, papriku, chilli prášek, cukr a sůl. Přidejte nakrájenou zeleninu a důkladně promíchejte, aby byla zelenina všude obalená omáčkou.
- Dejte směs do fermentační nádoby a pořádně ji zatlačte, aby se vytvořila tekutina. Zakryjte směs utěrkou, aby mohla fermentovat a neuchláchla se.
- Nechejte směs fermentovat při pokojové teplotě po dobu 3-5 dnů. Během této doby občas promíchejte, aby se fermentace rovnoměrně rozložila.
- Po dokončení fermentace dejte kimchi do skleniček a skladujte v lednici. Kimchi je po fermentaci připraven k jídlu a v chladničce vydrží několik týdnů.