13. 6. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na domácí kimchi? Vyzkoušejte naši jednoduchou verzi tohoto korejského kysaného zelí! Suroviny a postup najdete v našem receptu na čerstvý kimchi. Naučte se, jak si připravit lahodnou a zdravou pochoutku plnou probiotik a vitamínů!
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 3 stroužky česneku
- 1 kousek zázvoru (asi 2 cm)
- 2 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce chilli prášku
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce ryžové moučky
- 1 mrkev
Postup
- Na začátku si připravíme kimchi omáčku smícháním rybí omáčky, chilli prášku, cukru a ryžové moučky v misce. Dobře promícháme, dokud se vše nespojí dohromady.
- Zelí důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme ho na menší kousky.
- Česnek a zázvor oloupeme a nadrobno nasekáme.
- V misce smícháme nakrájené zelí, česnek, zázvor a nakrájenou mrkev.
- Poté přidáme připravenou kimchi omáčku a důkladně promícháme, aby se všechny suroviny dobře spojily.
- Přesuňte směs do skleněné nádoby a mírně ji zatlačte, aby se vytvořila vrstva šťávy nad zelím. Uzavřete nádobu a nechte odstát při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů, aby kimchi začalo fermentovat.
- Po 2-3 dnech přesuňte kimchi do lednice, kde nechte dozrávat dalších 4-5 dní.
- Hotové kimchi můžete podávat jako přílohu k jídlu nebo jako ingredienci do různých jídel.