3. 9. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Chcete objevit tradiční chutě Blízkého východu? Vyzkoušejte náš recept na kibbeh s mletým masem, populární arabské jídlo, které kombinuje savé mleté maso s kořeněnou bulgurem. Krok za krokem vás naučíme připravit tuto delikatesu, která je ideální pro jakoukoliv příležitost. Překvapte své hosty jedinečnou chuťovkou plnou exotických koření a oslavte společně lásku k gastronomii. Navštivte naši stránku a dejte si kibbeh, který okouzlí každého gurmána!
Suroviny
- 1 šálek bulguru
- 500g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 1/4 šálku piniových oříšků (volitelné)
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička mletého skořicovníku (allspice)
- 1/4 lžičky mletého pepře
- Sůl podle chuti
- Olivový olej pro vaření
- Několik větviček čerstvé máty pro ozdobu (volitelné)
Postup
- Namočte bulgur v horké vodě na 30 minut, dokud nenabobtná. Poté vodu důkladně scedíte.
- V míse smíchejte nabobtnalý bulgur s polovinou mletého masa, přidejte sůl a mletý pepř podle chuti.
- Směs dobře promíchejte rukama, dokud nezískáte hladkou a jednolitou hmotu. Tuto směs dejte stranou.
- Na pánvi na středně silném ohni zahřejte trochu olivového oleje a restujte cibuli do zlatova.
- Přidejte zbytek mletého masa, kmín, skořicovník a piniové oříšky. Vařte, dokud maso nezhnědne.
- Smíchejte masovou směs s předpřipraveným bulgurovým těstem.
- Vytvarujte směs do malých kuželů nebo kuliček a ujistěte se, že na povrchu nejsou žádné trhliny.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte kibbeh na pečicím papírem vyloženém plechu asi 20-30 minut, dokud nebudou zlaté a křupavé.
- Podávejte teplé, ozdobené čerstvou mátou a podávejte s jogurtovým dipem nebo tahini omáčkou.