Objevte klasiku blízkovýchodní kuchyně s naším receptem na Kibbeh s jogurtovou omáčkou! Kibbeh, oblíbené jídlo plné chutí, se skládá z jemně mletého masa, bulguru a koření, které tvoří dokonale křupavý obal, zatímco střed je šťavnatý a plný chuti. Naše jednoduché kroky a tipy vám pomohou vytvořit dokonalé kibbeh doma. Doprovodná jogurtová omáčka s česnekem a bylinkami pak dodává tomuto jídlu osvěžující a lahodnou konečnou chuť. Ideální pro rodinné večeře nebo jako originální chuťovka na setkání s přáteli!
Suroviny
- 500 g jemně mletého hovězího masa
- 250 g bulguru
- 1 středně velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého allspice (piment)
- 1/2 šálku jemně nasekaného petrželového listu
- 2 lžíce olivového oleje
Pro jogurtovou omáčku
- 1 šálek jogurtu (nejlépe řeckého)
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- Soľ a černý pepř dle chuti
Postup
- Namočte bulgur v horké vodě na 30 minut. Poté vodu slijte a bulgur důkladně vymačkejte.
- Ve velké misce smíchejte mleté maso, bulgur, cibuli, česnek, kmín, sůl, pepř, skořici, allspice a petržel. Dobře promíchejte rukama, dokud není směs homogenní.
- Vytvarujte z masa oválné kuličky nebo kužele. V pánvi rozehřejte olivový olej a kibbeh smažte z obou stran dozlatova, přibližně 3-4 minuty na stranu.
- Pro přípravu jogurtové omáčky smíchejte jogurt s česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Hotové kibbeh podávejte s připravenou jogurtovou omáčkou na straně.
Dobrou chuť!