5. 6. 2024
Autor: Michaela Srncová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte tradiční libanonské jídlo Kibbeh na švestkové sladko-kyselé omáčce, které spojuje jemnou mletou hovězí směs s aromatickými kořenícími a svěží švestkovou omáčkou. Tento lahodný recept zaručeně potěší vaše chuťové buňky! Užijte si chuť Orientu doma.
Suroviny
- 250g jehněčího masa
- 1 cibule
- 1 šálek bulguru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička soli
- 2 švestky
- 1 rajče
- 1 česneková stroužek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- čerstvá petržel na ozdobení
Postup
- Nejprve si připravíme kibbeh. Mleté maso smícháme s jemně nasekanou cibulí, bulgurem, skořicí, kmínem a solí.
- Vložíme směs do mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu. Poté ji necháme odpočinout v lednici aspoň 30 minut.
- Mezitím si připravíme omáčku. Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájený česnek.
- Přidáme na kostky nakrájené švestky a rajče. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut, dokud se nezačne omáčka zhoustnout.
- Přilijeme lžíci medu a necháme provařit dalších 5 minut. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Z kibbehové pasty tvarujeme malé kuličky a smažíme je na rozpáleném oleji, dokud nejsou zlatě hnědé.
- Podáváme kibbeh s švestkovou omáčkou posypanou nasekanou petrželí.