25. 11. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Objavte klasiku české kuchyně s receptem na Karlovarský knedlík s hříbkovou omáčkou. Tento lákavý pokrm kombinuje lehce nadýchané knedlíky s bohatou a aromatickou hříbkovou omáčkou, což vytváří nezapomenutelný gastronomický zážitek. Vyzkoušejte náš snadný krok za krokem návod a připravte si tento tradiční český recept, který osloví každého milovníka houbových pokrmů. Ideální volba pro nedělní oběd či slavnostní večeři. Nechte se inspirovat a připravte si Karlovarské knedlíky s hříbkovou omáčkou, které zahřejí tělo i duši!
Suroviny
- 300 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 250 g čerstvých hříbků (nebo jiných lesních hub)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř
- Petřželka na ozdobu
Postup
Karlovarský knedlík:
- Mléko lehce ohřejte a rozpustěte v něm sůl a cukr.
- Ve větší misce smíchejte mouku s kypřicím práškem.
- Přidejte vejce a přelijte teplým mlékem.
- Těsto vypracujte a nechte ho na teplém místě kynout asi 30 minut.
- Těsto poté ve tvaru valčíku zabalte do utěrky nebo pečicího papíru a vařte ve vodní lázni asi 25 minut.
- Nakonec knedlík vyjměte, nechte chvíli odpočinout a pak nakrájejte na plátky.
Hříbková omáčka:
- Hříbky důkladně očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozpusťte máslo a osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a hříbky, osolte, opepřete a restujte, dokud hříbky nezměknou.
- Přilijte smetanu a povařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Hotovou omáčku servírujte s nakrájenými plátky knedlíku a ozdobte petrželkou.