9. 9. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si tradiční českou kuchyni s naším receptem na kachnu pečenou dozlatova, podávanou s aromatickým červeným zelím a domácími knedlíky. Tento recept krokově provází přípravou křupavé kachny, pikantního zelí a jemných knedlíků, ideální volba pro nedělní oběd či sváteční stůl. Objevte tipy a triky, jak dosáhnout dokonalého výsledku a překvapte své blízké autentickým českým jídlem, které zahřeje tělo i duši.
Suroviny
- 1 celá kachna (cca 2-3 kg)
- 2 lžíce soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 jablka, na čtvrtiny
- 1 cibule, nakrájená na osminky
- 500 ml kachního vývaru nebo vody
- 400 g červeného zelí
- 100 ml červeného vinného octa
- 50 g cukru
- 2 jablka, nastrouhaná
- Pro knedlík:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 balení sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Kachnu očistěte, osolte a opepřete jak zvenku, tak i zevnitř.
- Do břišní dutiny vložte jablka a cibuli.
- Do pekáče vložte kachnu prsíčky dolů a přilijte vývar nebo vodu.
- Pekáč přikryjte a kachnu pečte asi 2 hodiny, poté ji otočte a pečte odkrytou ještě 1 hodinu, nebo dokud kůže není křupavá.
- Pro červené zelí: Zelí promíchejte s octem, cukrem a nastrouhanými jablky. Přiveďte k varu a pak dusíte na mírném ohni asi 45 minut až do změknutí zelí.
- Pro knedlík: Mouku smíchejte s droždím a solí. Přidejte mléko, vejce a olej a vypracujte hladké těsto.
- Těsto nechte v teple kynout asi 30 minut.
- Z kynutého těsta vytvarujte knedlíky a vařte ve vroucí vodě asi 20 minut.
- Kachnu podávejte společně s červeným zelím a knedlíkem.