2. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
Kabsa – irácký kořeněný dušený pokrm
zdroj: Recepty 24/7

Kabsa je tradiční irácký dušený pokrm, který vás okouzlí svou intenzivním kořeněnou chutí. Tato omamná směs zahrnuje pikantní kari, skořici, hřebíček a další exotické koření, které dává kabsa nezapomenutelnou vůni a chuť. Hrášek, mrkev a rajčata jsou směsí se sytým kuřecím masem, která se duší do dokonalosti, až se rozpadá na jazyku. S cestovinami nebo rýží je toto bohaté jídlo naprosto neodolatelné. Vyzkoušejte tento autentický irácký recept na kabsa a zažijte exotickou chuťovou explozi.

Suroviny:

  • 500 g rýže
  • 500 g jehněčího masa (vejce, kuře nebo hovězí může být alternativou)
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 1 rajče (oloupané a nasekané)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kabsa koření (směs koření typická pro kabsu, může se koupit ve specializovaných obchodech)
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce rozinek (oprávněné případně)
  • 1 lžíce másla nebo olivového oleje (pro posypání na konci)

Postup:

  1. Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme a opepříme podle chuti.
  2. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a přidáme nakrájené maso. Osmahneme ho, dokud nezmění barvu na hnědou.
  3. Přidáme nasekanou cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Smažíme, dokud nezezlátne.
  4. Přidáme rajče a smažíme dalších pár minut, dokud se rajče rozpadne.
  5. Do hrnce přidáme smažené maso a zeleninu. Přidáme kabsa koření, kurkumu, kardamom, pepř, kmín, skořici a muškátový oříšek. Dobře zamícháme a necháme chvíli povařit.
  6. Přidáme vodu a necháme vařit asi 1-2 hodiny, dokud maso nezměkne. Můžeme také použít tlakový hrnec, abychom ušetřili čas.
  7. V druhém hrnci uvaříme rýži, dokud není měkká podle naší preferované konzistence.
  8. Když je maso uvařené, odebereme ho z hrnce a rýži vmícháme do zbylé tekutiny. Můžeme přidat rozinky pro sladkou příměs.
  9. Na závěr vmícháme máslo nebo olivový olej a posypeme jím hotové jídlo.
  10. Kabsu podáváme teplou a můžeme ji případně ozdobit petrželkou nebo opečenými mandlemi.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *