22. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
Jüh („perský jídelní lístek“)
zdroj: Recepty 24/7

Jüh je tradiční perské jídlo, které se podává jako součást perského jídelního lístku. Tento recept je založen na směsi chutných a aromatických koření, která propůjčují jühu jedinečnou chuť. Jemné maso se vaří do měkka, aby bylo jemné a nasáklo chutí základního přísad. Udělejte si radost a připravte si toto lahodné jídlo, které vám přinese okamžité uspokojení. Sledujte naše jednoduché kroky k úspěšnému přípravě výborného perského jühu.

Suroviny

  • 500 g jehněčího masa (pokrájeného na kostky)
  • 2 cibule (nasekané)
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička soli
  • 500 ml vývaru (doporučený druh: jehněčí nebo zeleninový)
  • 200 g sušených švestek (namočených v horké vodě)
  • 200 g sušených meruněk (namočených v horké vodě)
  • 100 g mandlí (opláchnutých a nakrájených na půlky)
  • čerstvá nasekaná petrželka (na ozdobení)

Postup

  1. Na pánev s olejem přidejte cibuli a česnek a restujte je dozlatova.
  2. Přidejte nakrájené jehněčí maso a smažte je, dokud nezezlátne ze všech stran.
  3. Stačí vše opepřit, osolit a přidat mleté koření (kurkumu, koriandr a kardamom).
  4. Přidejte vývar, sušené švestky a meruňky. Povařte 1-2 hodiny, dokud maso není měkké a dochutí se.
  5. Přidejte opláchnuté a nakrájené mandle a vařte dalších 5 minut.
  6. Před podáváním posypte čerstvě nasekanou petrželkou.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *