22. 1. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Jüh je tradiční perské jídlo, které se podává jako součást perského jídelního lístku. Tento recept je založen na směsi chutných a aromatických koření, která propůjčují jühu jedinečnou chuť. Jemné maso se vaří do měkka, aby bylo jemné a nasáklo chutí základního přísad. Udělejte si radost a připravte si toto lahodné jídlo, které vám přinese okamžité uspokojení. Sledujte naše jednoduché kroky k úspěšnému přípravě výborného perského jühu.
Suroviny
- 500 g jehněčího masa (pokrájeného na kostky)
- 2 cibule (nasekané)
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička soli
- 500 ml vývaru (doporučený druh: jehněčí nebo zeleninový)
- 200 g sušených švestek (namočených v horké vodě)
- 200 g sušených meruněk (namočených v horké vodě)
- 100 g mandlí (opláchnutých a nakrájených na půlky)
- čerstvá nasekaná petrželka (na ozdobení)
Postup
- Na pánev s olejem přidejte cibuli a česnek a restujte je dozlatova.
- Přidejte nakrájené jehněčí maso a smažte je, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Stačí vše opepřit, osolit a přidat mleté koření (kurkumu, koriandr a kardamom).
- Přidejte vývar, sušené švestky a meruňky. Povařte 1-2 hodiny, dokud maso není měkké a dochutí se.
- Přidejte opláchnuté a nakrájené mandle a vařte dalších 5 minut.
- Před podáváním posypte čerstvě nasekanou petrželkou.