10. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Chcete si vyzkoušet autentické indonéské jídlo? Připravte si jedinečné jídlo z indonéské kuchyně - nasi goreng. Tento tradiční pokrm je směsí voňavého rýže, zeleniny, masa a exotických koření. S naším jednoduchým receptem si snadno připravíte toto lahodné jídlo přímo v pohodlí svého domova. Ponořte své chuťové pohárky do indonéské kuchyně a vychutnejte si překvapivou kombinaci chutí a vůní, kterou nasi goreng nabízí.
Suroviny
- 400 gramů vařeného bílého rýže (ideálně předvařeného)
- 2 vejce
- 100 gramů kuřecího masa (nakrájeného na malé kousky)
- 100 gramů krevet
- 1 cibule (nakrájená na tenké plátky)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce oyster omáčky
- 1 lžička cukru
- 1 červená paprika (nakrájená na tenké proužky)
- 2 stonky řapíkatého celeru (nakrájené na malé kousky)
- 2 lžíce oleje (například sezamového)
- sůl
- pepř
Postup
- Ve velké pánvi nebo woku si rozehřejte olej na středním ohni.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte je, dokud nezežloutnou.
- Přidejte kuřecí maso a krevety a smažte je, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
- Do pánve přidejte nakrájenou papriku a celer a smažte je společně s masem a krevetami asi 2 minuty.
- Do směsi přidejte předvařenou rýži a promíchejte tak, aby se ingredience dobře spojily.
- Přidejte sójovou omáčku, oyster omáčku a cukr.
- Na vedlejší pánvi si ugrilujte dvě vejce. Pozor: žloutky by měly zůstat tekuté.
- Vejce přidejte do směsi s rýží a promíchejte.
- Před podáváním osolte a opepřete podle chuti.
- Nasi goreng podávejte ihned a pokud chcete, můžete ho ozdobit plátky okurky či petrželkou.