19. 12. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
Jemné rizoto s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo kuchyně s naším receptem na jemné rizoto s houbami. Tento luxusní a zároveň jednoduchý recept je perfektní volbou pro každou příležitost. Dozvíte se, jak správně připravit ryži k dosažení krémové textury a jaké druhy hub nejlépe doplní její jemnou chuť. Přidejte k tomu výběr kvalitních ingrediencí a získejte dokonalé rizoto, které oslní vaše smysly. Ideální pro romantickou večeři nebo jako pohostinný hlavní chod na rodinném setkání. Navštivte naši stránku a upečte si mistrovské rizoto s houbami, které bude hýčkat vaše chuťové buňky!

Suroviny

  • 250 g arborio rýže
  • 500 g čerstvých hub (např. šampiňony, hlívy, dokonce i směs lesních hub)
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 50 g parmazánu, nastrouhaného
  • 50 g másla
  • Olivový olej
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvé bylinky jako petržel nebo tymián pro ozdobu

Postup

  • Zahřejte vývar v hrnci a nechte ho na mírném ohni.
  • Na velké pánvi na středně silném plameni zahřejte trochu olivového oleje a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Osmažte, dokud není sklovitá.
  • Přidejte nasekaný česnek a osmažte asi minutu, než přidáte nakrájené houby. Restujte, dokud houby nepustí vodu a nezačnou zlátnout.
  • Přidejte rýži a smažte, dokud není trochu průhledná („toasting“ rýže, asi 2 minuty). Poté přilijte bílé víno a vařte, dokud neodpaří.
  • Postupně přidávejte horký vývar, vždy přibližně jednu naběračku, a míchejte, dokud rýže neabsorbuje tekutinu. Opakujte tento proces, dokud rýže není měkká, ale stále má kousavost, asi 18-20 minut.
  • Po dokončení vaření vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán, promíchejte, dokud se nespojí a rizoto nezíská krémovou konzistenci.
  • Podávejte ihned po dochucení solí a pepřem. Ozdobte čerstvými bylinkami.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *