17. 12. 2024
Autor: Eliška Krejčová
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo tradiční české kuchyně s naším receptem na „Jemná cibulačka s vínem“. Tento jedinečný a chutný recept kombinuje sladkou chuť cibule s jemnými tóny kvalitního vína, což vytváří bohatou a aromatičtou polévku, ideální pro chladné dny. Recept je jednoduchý na přípravu a je skvělou volbou pro každého, kdo hledá útěchu v teplém jídle. Krok za krokem vás provedeme přípravou této lahodné polévky, od vybírání správného druhu cibule, po tipy, kde najít nejlepší víno pro dokonalou harmonii chutí. Tak neváhejte, připravte si chleba a ponořte se do světa gurmánských chutí s naším receptem na „Jemná cibulačka s vínem“.
Suroviny
- 3 velké cibule
- 50 g másla
- 2 lžíce mouky
- 1 litr hovězího vývaru
- 200 ml bílého vína
- Sůl a pepř dle chuti
- Bageta nebo toastový chléb
- 100 g nastrouhaného sýra (ideálně Gruyère nebo Emmental)
- Několik snítků čerstvého tymiánu
Postup
- Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- V hrnci rozpusťte máslo a přidejte cibuli. Osolte, opepřete a restujte na mírném ohni asi 20 minut, dokud cibule nebude zlatavá a měkká.
- Přidejte mouku a za stálého míchání vařte další 2 minuty.
- Postupně přilévejte hovězí vývar a bílé víno, přiveďte k varu, a pak vařte na mírném ohni asi 30 minut.
- Mezitím si připravte chléb: Chléb nakrájejte na plátky a opečte na grilu nebo v toasteru.
- Polévku dochuťte sůlí a pepřem, přidejte nasekaný čerstvý tymián.
- Do misy nebo hlubokého talíře umístěte jednu nebo dvě opečené plátky chleba, posypte ho nastrouhaným sýrem a zalijte horkou cibulovou polévkou.
- Podávejte ihned, ideálně s dalším kouskem čerstvého chleba na straně.