18. 12. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte chuťový zážitek pro svůj večerní dýchánek? Vyzkoušejte úžasný recept na jemné a aromatické jehněčí kofty s lahodným humusem. Tento recept vás zavádí do světa orientální kuchyně, kde se jehněčí maso spojuje s kořením a bylinkami, vytvářející tak neodolatelnou chuťovou harmonii. Připravit kofty je snadné, stačí smíchat mleté maso s kořením, vytvarovat koule a upéct. K nim se perfektně hodí křupavý chléb a humus, který je plný báječného sezamového aroma a lehkého česneku. Zároveň si můžete přizpůsobit koření dle svého gusta. Naplňte své smysly jehněčími koftami s humusem a užijte si jedinečnou chuťovou symfonii.
Suroviny
- 500 g mletého jehněčího masa
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g humusu
- 4 kusy pita chleba
- pár lístků čerstvé máty nebo petržele na ozdobu
Postup
- V míse smíchejte mleté jehněčí maso, cibuli, česnek, kmín, koriandr, kurkumu, sladkou papriku, sůl a pepř. Důkladně prohněťte, aby se všechny suroviny spojily.
- Z připravené směsi tvarujte malé kuličky, velikosti proděravěného golfového míčku.
- Rozpalte pánvi s olivovým olejem a na středním plameni opékejte kuličky z obou stran, dokud nezezlátnou a neudělají se jim drobné křupavé skořápky. Bude to trvat přibližně 10 minut.
- V misce si připravte humus (buď koupit hotový nebo vyrobit domácí) a podávejte ho spolu s opékanými jehněčími koftami a pita chlebem.
- Pokud chcete, můžete pokrájet pita chleby na malé trojúhelníky a podávat s nimi i zakysanou smetanou nebo jinými omáčkami podle chuti.
- Dekorujte pokrm lístky čerstvé máty nebo petržele.