5. 12. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Jehněčí kabsa je tradiční arabské jídlo plné lahodných a exotických chutí. Tento recept vás přenesou do prostředí Orientu, kde se směsi jemně kořeněného jehněčího masa, dušeného rýže a aromatických koření neodolá. Jehněčí kabsa je vyvážené jídlo bohaté na bílkoviny a přitom nízké na tuky. Díky našemu jednoduchému, přehlednému a krok za krokem vedenému návodu, si tento orientální pokrm připravíte i doma. Ochutnejte autentický jehněčí kabsa a dopřejte si exotiku na talíři.
Suroviny
- 500 g jehněčího masa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 lžičky koření baharat
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- 400 g rajčat, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 500 ml vývaru
- 250 g dlouhé rýže
- sušené ovoce (datle, rozinky, švestky) podle chuti
- 50 g mandlí, nastrouhaných nebo nasekaných
Postup
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte jehněčí maso ze všech stran, dokud není zlatavé.
- Přidejte cibuli a česnek a restujte je, dokud nejsou měkké a zlatavé.
- Přidejte koření (baharat, kurkumu, skořici, kmín), sůl a pepř a promíchejte.
- Přidejte nakrájená rajčata a vývar a nechte vařit při středním ohni asi 30 minut, dokud není maso měkké.
- Přidejte dlouhou rýži a sušené ovoce, zakryjte hrnec a vařte dalších 20 minut, dokud není rýže měkká a propojená se zbytkem ingrediencí.
- Dokončete pokrm posypáním nasekanými nebo nastrouhanými mandlemi.
- Servírujte jehněčí kabsa teplou a užijte si bohatou, aromatickou chuť.