29. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Jasmínová rýže s čerstvým ananasem je osvěžující a exotický recept, který přináší kombinaci jemného, aromatického rýže a sladkého, šťavnatého ananasu. Tento pokrm vás přenese do tropického ráje, kde sladkost ananasu perfektně doplňuje lehkou a voňavou rýži. S výrazným, ale přesto vyváženým chutím se tento recept hodí jako přísada k různým grilovaným nebo asijským specialitám. Bez námahy si připravte osvěžující jídlo, které vašim chutím dostatečně potěší.
Suroviny
- 1 šálek jasmínové rýže
- 2 šálky vody
- 1 čerstvý ananas
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená na proužky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 3 lžíce ořechů krájených
- Čerstvá koriandr, nasekaná (na ozdobu)
Postup
- Rýži dobře opláchněte pod tekoucí vodou, aby se zbavila přebytečné škrobu.
- V hrnci smíchejte rýži a vodu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a přikryjte pokličkou. Vařte přibližně 15-20 minut, nebo dokud rýže nezměkne a voda se nevstřebá.
- Mezitím oloupejte ananas a nakrájejte ho na kostky.
- Ve větší pánvi zahřejte olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte papriku a mrkev a smažte, dokud se zelenina změkne.
- Přidejte ananas a smažte ho kratší dobu, jen dokud se prohřeje.
- Nakonec přidejte vařenou rýži a sójovou omáčku. Dobře promíchejte, aby se vše spojilo a prohřálo.
- Před podáváním posypte jídlo ořechy a ozdobte čerstvou nasekanou koriandrem.