21. 9. 2024
Autor: Michal Němeček
Japonské sushi s čerstvým lososem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo autentického japonského sushi s naším receptem na sushi s čerstvým lososem. Naučte se, jak správně připravit sushi rýži, nakrájet lososa a sestavit dokonalé sushi rolky. V našem podrobném průvodci najdete tipy pro výběr nejlepších ingrediencí a techniky svinování jako od profesionálního sushi mistra. Ideální recept pro milovníky japonské kuchyně, kteří chtějí zažít pravou chuť čerstvého lososa a získat dovednosti v přípravě sushi doma. Připravte si zdravou a esteticky atraktivní pochoutku, která okouzlí všechny vaše smysly!

Suroviny

  • 300 g sushi rýže
  • 330 ml vody
  • 60 ml rýžového octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 10 plátků čerstvého lososa
  • 5 listů nori (mořská řasa)
  • Wasabi pasta
  • Sojová omáčka
  • Zázvor na servírování

Postup

  • Rýži důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji asi 30 minut namočenou ve vodě.
  • Vložte propláchnutou rýži do hrnce, přidejte 330 ml vody a přivedete k varu. Vařte na nízké teplotě pod pokličkou přibližně 10 minut, nebo dokud rýže nevsákne veškerou vodu.
  • Odstavte rýži z plotny a nechte ji pod pokličkou dalších 10 minut odstát.
  • Mezitím si připravte zálivku smícháním rýžového octa, cukru a soli, dokud se cukr a sůl úplně nerozpustí.
  • Zálivku rovnoměrně rozetřete do vařené rýže a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Na velkou bambusovou podložku (sushi mat) položte jeden list nori, s lesklou stranou dolů.
  • Rovnoměrně rozprostřete přes nori tenkou vrstvu ochlazené rýže, přesnídávkujte 1-2 cm na jeden konec listu.
  • Na rýži položte plátky čerstvého lososa.
  • Pomocí bambusové podložky začněte pevně ale opatrně zabalovat sushi rolku k sobě.
  • Ostrým nožem pokropte wasabi pastu a potřete ji po lososu, pokud chcete pikantní chuť.
  • Hotovou rolku nakrájejte na 6-8 kousků a podávejte s sojovou omáčkou a zázvorem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *