17. 12. 2024
Autor: Hana Tobiášová

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na lahodný jablečný koláč s křupavým toppingem z vlašských ořechů. Tento jednoduchý a chutný dezert je skvělou volbou pro každou příležitost. S naším receptem si snadno připravíte domácí dobrotu, která potěší každého gurmána. Dejte svému sladkému zubu to, po čem touží, a upečte si tento dokonalý koláč dnes!
Suroviny
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 200 g másla, nakrájeného na kostičky
- 2 velká vejce
- 4 jableka, oloupaná a nakrájená na plátky
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
Postup
- Smíchejte mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva a sůl v míse.
- Přidejte nakrájené máslo a rukama promíchejte, dokud nevznikne drobivá směs.
- Přidejte vejce a rychle zamíchejte do těsta.
- Vymažte formu na pečení a dejte do ní polovinu těsta. Roztlačte ho na dno a po stranách formy.
- Rovnoměrně rozložte plátky jablek na těsto a posypte je nasekanými vlašskými ořechy.
- Pokapejte máslem a zbytkem těsta zakryjte jablka.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut, nebo dokud není koláč zlatě hnědý.
- Nechejte vychladnout a podávejte s toppingem z vlašských ořechů.