16. 10. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Jablečný koláč s ořechovou křupavkou je lahodný dezert, který spojuje chuť čerstvých jablek s ořechovou křupavostí. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše připravit vynikající koláč s bohatou vrstvou jablek a pikantní ořechovou křupavkou. Vyzkoušejte tento recept a oslněte své blízké výtečným koláčem plným chutí a vůní.
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 4-5 středně velkých jablek
- 100 g ořechů (většinou vlašské)
- 50 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
Postup
- Nejprve si připravíme těsto. Ve větší míse smícháme mouku s cukrem a přidáme na kostičky nakrájené studené máslo.
- Prsty nebo nožem rozetřeme máslo do mouky, dokud nepřipomíná drobenku.
- Přidáme 1 vejce a rukama vypracujeme tuhé nelepivé těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici zhruba 30 minut.
- Jablka oloupeme, zbavíme jadérek a nakrájíme na tenké plátky nebo drobné kostičky. Smícháme je se skořicí a moučkovým cukrem.
- Vykynuté těsto rozválíme na poměrně velký kruh a přeneseme ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Na připravené těsto naskládáme jablka s cukrem a skořicí.
- Ořechy jemně nasekáme a posypeme jimi jablka.
- Okraje těsta složíme ke středu a jemně přetlačíme.
- Vejcem potřeme okraj koláče a posypeme moučkovým cukrem. Koláč můžeme také ozdobit ořechovými drobky.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, dokud koláč nezezlátne a nezačne vonět.
- Hotový koláč necháme vychladnout, pokud vydržíme, a podáváme s čerstvou šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny.