26. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Italský těstovinový salát s bazalkovým pestem je osvěžující a chutná kombinace čerstvých těstovin, zeleniny a aromatického bazalkového pesta. Tento jednoduchý a zdravý recept je ideální volbou pro letní obědy či večeře. Připravte si kvalitní těstoviny, jako jsou farfalle či penne, a přidejte do nich kousky cherry rajčat, cukety, papriky a rukoly. Na závěr všechny suroviny promíchejte s domácím bazalkovým pestem a posypte strouhaným parmazánem. Italský těstovinový salát s bazalkovým pestem je skvělou volbou pro milovníky italské kuchyně a zdravých a chutných pokrmů. Vyzkoušejte tento delikatesní recept ještě dnes!
Suroviny:
- 500 g těstovin (např. farfalle nebo penne)
- 1 cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 10 cherry rajčat, rozpůlená
- 100 g černých oliv, rozpůlených
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
- Uvařte těstoviny al dente podle návodu na obalu. Opláchněte je studenou vodou a nechte okapat.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou povařte cuketu po dobu 2 minut. Opláchněte ji studenou vodou a nechte okapat.
- V míse smíchejte těstoviny, cuketu, papriku, cherry rajčata, olivy a cibuli.
- Do salátu přidejte připravené bazalkové pesto (viz níže) a promíchejte.
- Před podáváním posypte salát nastrouhaným parmazánem a ozdobte lístky čerstvé bazalky.
Bazalkové pesto:
- 2 hrstky čerstvé bazalky
- 2 stroužky česneku
- 50 g piniových oříšků
- 50 g parmazánu, nastrouhaného
- 100 ml olivového oleje
- špetka soli a čerstvě mletého pepře
Postup pro bazalkové pesto:
- V mixéru rozmixujte bazalku, česnek a piniové oříšky.
- Přidejte parmazán a postupně přilévejte olivový olej, mixujte, dokud nevznikne hladká omáčka.
- Přidejte špetku soli a pepře, promíchejte.