5. 11. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo pravé italské kuchyně s naším receptem na italské risotto s houbami. Tento recept vás krok za krokem provede přípravou dokonale krémového risotta, plného bohatých chutí čerstvě nasbíraných hub a autentického italského parmezánu. Ideální volba pro každou příležitost, od rodinné večeře po slavnostní oběd. Získejte tipy na výběr správného typu rýže, techniky vaření a doporučení na vhodné vinné doprovody. Připravte se na pochoutku, která potěší každého milovníka italských chutí!
Suroviny
- 250 g rýže Arborio
- 500 g čerstvých hub (např. žampiony, shitake, portobello)
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 850 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého suchého vína
- 50 g Parmezánu
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky jako petržel nebo tymián (volitelné)
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a jednu lžíci másla. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a míchejte, dokud nezská zlatavou barvu.
- Přidáme nadrobno nakrájený česnek a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte, opepřete a restujte společně, dokud houby není uvolní šťávy a lehce se nezredukují.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud není lehce průsvitná, zhruba 1-2 minuty. Zalijte bílým vínem a nechte alkohol vyvařit.
- Přidávejte postupně horký zeleninový vývar (vždy přibližně jednu naběračku) a vařte za stálého míchání, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu. Opakujte tento proces, dokud rýže není vařená al dente, přibližně 18-20 minut.
- Když je rýže téměř hotová, přidejte zbytek másla a nastrouhaný Parmezán. Pečlivě promíchejte, dokud risotto není krémové.
- Podávejte ihned, posypané čerstvými bylinkami podle vlastního výběru.