5. 11. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
Italské risotto s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Objavte kouzlo pravé italské kuchyně s naším receptem na italské risotto s houbami. Tento recept vás krok za krokem provede přípravou dokonale krémového risotta, plného bohatých chutí čerstvě nasbíraných hub a autentického italského parmezánu. Ideální volba pro každou příležitost, od rodinné večeře po slavnostní oběd. Získejte tipy na výběr správného typu rýže, techniky vaření a doporučení na vhodné vinné doprovody. Připravte se na pochoutku, která potěší každého milovníka italských chutí!

Suroviny

  • 250 g rýže Arborio
  • 500 g čerstvých hub (např. žampiony, shitake, portobello)
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 50 g Parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvé bylinky jako petržel nebo tymián (volitelné)

Postup

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a jednu lžíci másla. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a míchejte, dokud nezská zlatavou barvu.
  2. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a očištěné houby nakrájené na plátky. Osolte, opepřete a restujte společně, dokud houby není uvolní šťávy a lehce se nezredukují.
  3. Přidejte rýži a míchejte, dokud není lehce průsvitná, zhruba 1-2 minuty. Zalijte bílým vínem a nechte alkohol vyvařit.
  4. Přidávejte postupně horký zeleninový vývar (vždy přibližně jednu naběračku) a vařte za stálého míchání, dokud rýže neabsorbuje veškerou tekutinu. Opakujte tento proces, dokud rýže není vařená al dente, přibližně 18-20 minut.
  5. Když je rýže téměř hotová, přidejte zbytek másla a nastrouhaný Parmezán. Pečlivě promíchejte, dokud risotto není krémové.
  6. Podávejte ihned, posypané čerstvými bylinkami podle vlastního výběru.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *