14. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Italská těstovina s lahodnou rajčatovou omáčkou je skvělý recept pro milovníky italské kuchyně. Tento chutný a jednoduchý pokrm je připravený s čerstvými rajčaty, bylinkami a aromatickými kořeními. Uvařte si špagety nebo jiný druh těstovin a přidejte jim tuhle omáčku jako dokonalou doplňující ingredienci. Tato italská těstovina s rajčatovou omáčkou je skvělou volbou pro rychlý a zdravý oběd nebo večeři, která vás nadchne svým chutným a osvěžujícím příchutí.
Suroviny
- 400 g italské těstoviny (např. penne nebo spaghetti)
- 500 g čerstvých rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvé bylinky (bazalka, oregano, petrželka)
- parmezánový sýr na posypání
Postup
- Na začátku si připravíme všechny suroviny. Rajčata nakrájíme na malé kousky, cibuli a česnek jemně nasekáme a bylinky nadrobno posekáme.
- Do většího hrnce svaříme osolenou vodu a uvaříme těstoviny al dente dle pokynů na obalu.
- Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova.
- Přidáme česnek a krátce restujeme, aby vyvinul svou vůni.
- Přidáme rajčata, přisypeme cukr, osolíme a opepříme. Vaříme na středním ohni asi 10 minut, dokud se rajčata nerozpadnou a omáčka nezhoustne. Případně můžeme přidat trochu vody, pokud se nám zdá omáčka příliš hustá.
- Před dokončením omáčky přidáme posekané bylinky a necháme je chvilku pro vonné aroma vařit společně s omáčkou.
- Když jsou těstoviny uvařené, sceďte je a přidejte je do omáčky. Promíchejte, aby se omáčka rovnoměrně rozprostřela na těstovinách.
- Skořicovou těstovinu můžeme posypat na talíři čerstvě nastrouhaným parmezánovým sýrem a ozdobit bylinkami.
- Horkou italskou těstovinu s rajčatovou omáčkou můžeme ihned podávat. Dobrou chuť!