3. 11. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objavte exotickou chuť Íránu s naším receptem na íránský kebab s rýží basmati. Tento lahodný kebab, připravovaný z vybraného masa marinovaného v bohaté směsi koření, se perfektně kombinuje s aromatickou basmati rýží, která rozvíjí jeho chutě. Recept je jednoduchý na přípravu a přinese kousek Blízkého východu přímo na váš stůl. Ideální pro rodinné večeře nebo speciální příležitosti, kde chcete ohromit své hosty originálním a autentickým pokrmem. Nechte se inspirovat naší kulinářskou cestou a vytvořte si perfektní íránský kebab s rýží basmati.
Suroviny
- 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
- 1 středně velká cibule, nastrouhaná
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 TL soli
- 1/2 TL černého pepře
- 1/2 TL mletého kurkumy
- 1/2 TL mletého zázvoru
- 1/2 TL mleté papriky
- Špetka mletého chilli (volitelné)
- 250 g rýže basmati
- 3 lžíce olivového oleje
- Voda na vaření rýže
- Sůl a pepř na dochucení rýže
Postup
- Příprava kebabu:
Mleté maso smíchejte v míse s nastrouhanou cibulí, rozdrceným česnekem, solí, černým pepřem, kurkumou, zázvorem, paprikou a chilli (je-li použito). Důkladně promíchejte rukama, dokud nevznikne jednolitá směs. - Vytvarujte směs do podlouhlých klobás nebo malých šišek. Tyto pak pečlivě napíchejte na předem namočené dřevěné špízy, pokud grilujete, nebo je můžete péci na grilovací pánvi.
- Grilujte na středně vysokém ohni (nebo na grilovací pánvi) z každé strany asi 3-5 minut, nebo dokud nejsou kebaby dobře propečené a mají křupavou kůrčičku.
- Příprava rýže:
Rýži důkladně propláchněte ve studené vodě, dokud voda nevyteče zcela čistá. Poté rýži nechte odstát ve vodě asi 30 minut. - V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte sůl a propláchnutou, odkapanou rýži. Vařte na středním ohni pod pokličkou do změknutí, asi 10-15 minut. Ujistěte se, že rýže není rozvařená.
- Opečené kebaby podávejte s horkou rýží basmati, kterou před podáváním promíchejte s olivovým olejem a lehce osolte a opepřete podle chuti.