3. 11. 2024
Autor: Gabriela Smolková
Íránský kebab s rýží basmati
zdroj: Recepty 24/7

Objavte exotickou chuť Íránu s naším receptem na íránský kebab s rýží basmati. Tento lahodný kebab, připravovaný z vybraného masa marinovaného v bohaté směsi koření, se perfektně kombinuje s aromatickou basmati rýží, která rozvíjí jeho chutě. Recept je jednoduchý na přípravu a přinese kousek Blízkého východu přímo na váš stůl. Ideální pro rodinné večeře nebo speciální příležitosti, kde chcete ohromit své hosty originálním a autentickým pokrmem. Nechte se inspirovat naší kulinářskou cestou a vytvořte si perfektní íránský kebab s rýží basmati.

Suroviny

  • 500 g mletého jehněčího nebo hovězího masa
  • 1 středně velká cibule, nastrouhaná
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 TL soli
  • 1/2 TL černého pepře
  • 1/2 TL mletého kurkumy
  • 1/2 TL mletého zázvoru
  • 1/2 TL mleté papriky
  • Špetka mletého chilli (volitelné)
  • 250 g rýže basmati
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Voda na vaření rýže
  • Sůl a pepř na dochucení rýže

Postup

  1. Příprava kebabu:

    Mleté maso smíchejte v míse s nastrouhanou cibulí, rozdrceným česnekem, solí, černým pepřem, kurkumou, zázvorem, paprikou a chilli (je-li použito). Důkladně promíchejte rukama, dokud nevznikne jednolitá směs.
  2. Vytvarujte směs do podlouhlých klobás nebo malých šišek. Tyto pak pečlivě napíchejte na předem namočené dřevěné špízy, pokud grilujete, nebo je můžete péci na grilovací pánvi.
  3. Grilujte na středně vysokém ohni (nebo na grilovací pánvi) z každé strany asi 3-5 minut, nebo dokud nejsou kebaby dobře propečené a mají křupavou kůrčičku.
  4. Příprava rýže:

    Rýži důkladně propláchněte ve studené vodě, dokud voda nevyteče zcela čistá. Poté rýži nechte odstát ve vodě asi 30 minut.
  5. V hrnci přiveďte vodu k varu, přidejte sůl a propláchnutou, odkapanou rýži. Vařte na středním ohni pod pokličkou do změknutí, asi 10-15 minut. Ujistěte se, že rýže není rozvařená.
  6. Opečené kebaby podávejte s horkou rýží basmati, kterou před podáváním promíchejte s olivovým olejem a lehce osolte a opepřete podle chuti.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *