28. 10. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo íránské kuchyně s naším receptem na íránské kuře se zázvorem. Tato exotická a aromatická pokrm přináší jedinečnou kombinaci chutí s hlavními ingrediencemi jako jsou zázvor, cibule, citronová šťáva a typické íránské koření. Recept je jednoduchý na přípravu a zaručeně obohatí váš kulinářský repertoár. Ideální pro speciální příležitosti nebo jako lahodný hlavní chod pro rodinný oběd či večeři. Připravte si íránské kuře se zázvorem a přeneste své smysly do srdce Persie!
Suroviny
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 2 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 1 červená cibule, nakrájená na tenké proužky
- 1 lžíce mletého kurkumu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého skořice
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrnek kuřecího vývaru
- 2 lžíce citronové šťávy
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- V míse promíchejte nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek, kurkumu, kmín, skořici, sůl a pepř.
- Kuřecí prsa vložte do marinády a nechte alespoň 30 minut marinovat v chladničce.
- V hluboké pánvi na středně silném ohni zahřejte olivový olej a osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte marinované kuřecí prsa i s marinádou a opečte z každé strany asi 2 minuty, dokud kuře není zvenčí zlatohnědé.
- Přilijte kuřecí vývar, přiveďte k varu a pak snižte teplotu. Dusíte pod pokličkou asi 20 minut, než je kuře měkké a šťavnaté.
- Nakonec směs ochutnejte citronovou šťávou a eventuálně doladěte kořenění.
- Hotový pokrm posypte čerstvým koriandrem a ihned podávejte, ideálně s rýží nebo pita chlebem.