1. 11. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objevte exotické chutě Středního východu s naším receptem na íránské kuřecí kari s rýží. Tento jedinečný a aromatický pokrm kombinuje šťavnaté kousky kuřecího masa marinovaného v bohaté směsi koření, včetně kurkumy, kmínu a kardamomu, s měkkou a voňavou basmati rýží. Čtěte dál a získejte krok za krokem návod, jak tento lahodný a sýty pokrm připravit snadno doma. Ideální volba pro rodinné obědy nebo pohostinné večeře. Přineste si kus Íránu na váš jídelní stůl a nechte se unést neodolatelnými chutěmi a vůněmi íránské kuchyně!
Suroviny
- 500 g kuřecích prsou bez kosti a kůže, nakrájených na kostky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletých hřebíčků
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- 400 ml kokosového mléka
- 200 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce medu nebo cukru
- Šťáva z 1 limetky
- Čerstvá koriandr nebo petržel na ozdobení
- 250 g basmati rýže
Postup
- V hluboké pánvi rozehřejte rostlinný olej a na středním plameni restujte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek, zázvor, koriandr, kurkumu, skořici, hřebíček a pepř a restujte další 2 minuty, dokud nezačnou vonět koření.
- Přidejte nakrájené kuřecí maso a osolte. Směs opékejte, dokud kuře nezíská hnědou barvu z každé strany.
- Vmíchejte kokosové mléko, kuřecí vývar, rajčatový protlak a med. Přiveďte k varu, snižte teplotu a duste pod pokličkou asi 20 minut, nebo dokud kuře není měkké a omáčka se trochu nezredukuje.
- Mezitím si v dalším hrnci připravte rýži podle návodu na obalu.
- Ke konci varu do kari vmíchejte limetkovou šťávu a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte íránské kuřecí kari s rýží, posypané čerstvým koriandrem nebo petrželí.