27. 3. 2025
Autor: Gabriela Smolková

zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo íránské kuchyně s naším lahodným receptem na jehněčí koftu, podávanou s aromatickou rýží! Tento tradiční íránský pokrm kombinuje jemně kořeněné jehněčí maso s bylinkami a speciály, které mu dodávají nezapomenutelnou chuť. Kofty jsou jednoduché na přípravu a skvěle se hodí jak k běžné večeři, tak k slavnostnímu stolu. Klikněte pro recept a užijte si autentický chutný zážitek přímo u vás doma!
Suroviny
- 500 g jehněčího mletého masa
- 1 velká cibule, nadrobno chopped
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1/2 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
- 1/4 šálku čerstvé máty, nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžička skořice
- 1/4 lžička hřebíčku
- 1/4 lžička mletého kardamomu
- Špetka chilli prášku (podle chuti)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř (podle chuti)
- 2 lžíce oleje pro smažení
- 2 šálky basmati rýže
- 3 a 1/2 šálku vody nebo vývaru
- Šťáva z 1 citronu
Postup
- V míse smíchejte mleté jehněčí maso, nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, nasekaný koriandr, mátu, kmín, mletý koriandr, skořici, hřebíček, kardamom, chilli prášek, sůl a pepř. Dobře promíchejte rukama, aby se všechny suroviny spojily.
- Tvořte z masa malé oválné kofty a kladte je stranou.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej a přidejte kofty. Smažte na středním ohni, občas otáčejte, až dokud nebudou zlatohnědé a dobře propečené. To by mělo trvat asi 10 minut.
- Mezitím si uvařte rýži. V příhrnu dodejte vodu nebo vývar a rýži. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte pod pokličkou na mírném ohni cca 18 minut nebo dokud rýže není hotová a pohlcená všechen vývar.
- Když jsou kofty hotové, vyjměte je na talíř a zakapejte šťávou z citronu.
- Servírujte kofty s horkou rýží na talířích a můžete přidat další čerstvou mátu a koriandr jako ozdobu.