28. 10. 2024
Autor: Michal Němeček
zdroj: Recepty 24/7
Objavte chuť Indonésie s naším receptem na Gado-Gado, tradiční batátový salát s bohatou směsí zeleniny a lahodným arašídovým dressingem. Ideální jako zdravý hlavní chod nebo osvěžující příloha. Připravte si krok za krokem tuto exotickou pochoutku a přeneste svoje chuťové pohárky přímo do srdce jihovýchodní Asie.
Suroviny
- 2 středně velké batáty, oloupané a nakrájené na kostky
- 200 g zelených fazolek, očištěných
- 2 mrkve, nakrájené na tenké plátky
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 200 g tofu, nakrájeného na kostky
- 100 g zelí, nasekaného
- 100 g čerstvých klíčků mungo fazolí
- 1 okurka, nakrájená na tenké plátky
- Pro omáčku Gado-Gado (burské oříšky, tamarindová pasta, kokosové mléko, limetková šťáva, sojová omáčka, česnek, červená chilli)
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů C. Rozložte kostky batátů na plech a pečte asi 20 minut, dokud nezměknou.
- Mezitím ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a blanšírujte zelené fazolky a mrkve asi 3 minuty. Poté vyjměte a opláchněte studenou vodou.
- Na pánvi na střední teplotě osmažte kostky tofu dozlatova, přibližně 10 minut. Odložte stranou.
- V míse smíchejte uvařené batáty, blanšírovanou zeleninu, tofu, papriku, zelí, klíčky a okurku.
- Pro omáčku Gado-Gado smíchejte všechny ingredience dohladka a případně zahřejte.
- Salát podávejte okamžitě, polijte omáčkou Gado-Gado a promíchejte.