8. 10. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Indonéská kuřecí satay je lahodné a exotické jídlo, které vás okouzlí bohatou směsí chutí a vůní. Tento recept vám přináší krok za krokem, jak připravit satay jako profesionál. Kousky kuřecího masa jsou napíchnuté na bambusové špejle, grilované a poté omáčeny šťavnatou a pikantní omáčkou, která dodává pokrmu autentickou indonéskou chuť. S tímto receptem si přiveďte do svého domu skvělou atmosféru asijské kuchyně a vyzkoušejte nezapomenutelnou kombinaci koření a přísad, které oživí váš talíř. Připravte indonéskou kuřecí satay a pozvěte své blízké na gastronomickou cestu do Indonésie.
Suroviny
- 500 g kuřecích prsou řezaných na kostičky
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 šalotka, jemně nasekaná
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžíce čerstvého citronové šťávy
Postup
- Ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, hnědý cukr, olivový olej, česnek, šalotku, koriandr, kurkumu, kmín, pepř a citronovou šťávu.
- Přidejte kuřecí kostičky do misky a důkladně je promíchejte, aby se marináda rovnoměrně rozložila. Nechte marinovat v lednici nejlépe přes noc nebo alespoň 2 hodiny.
- Předehřejte gril na střední teplotu. Opatrně navlékněte kuřecí kousky na bambusové špejle, které jste předem namočili do vody, aby se nezachytávalo.
- Grilujte kuřecí satay na předehřátém grilu asi 5-7 minut z každé strany, dokud nejsou zlatavé a propečené.
- S přebytečnou marinádou můžete kuřecí satay potírat během grilování, aby zůstaly šťavnaté.
- Servírujte indonéská kuřecí satay s omáčkou na dip a případně s rýží nebo indonéským chlebem na spodní straně.