1. 2. 2024
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Humus s česnekem a tahinou – vychutnejte si dokonale jemný a bohatě chutnající humus plný aromatického česneku a krémové tahiny. Tento oblíbený mediteránní recept je jednoduchý a rychlý na přípravu, ať už ho plánujete servírovat jako dip k chlebu nebo jako součást zdravého oběda. Získáte takhle lahodnou a zdravou alternativu klasickým omáčkám.
Suroviny
- 400 g nasekaných cizrny (vypláchnuté)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 lžíce sezamové pasty (tahina)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky mletého kmínu
- sůl dle chuti
- 1/4 hrnku vody
- čerstvé bylinky na ozdobení (např. petrželka, koriandr nebo pažitka)
Postup
- Do mixéru nebo food processoru vložte cizrnu, česnek, tahinu, olivový olej, citronovou šťávu, kmín a sůl.
- Přidejte vodu podle potřeby a mixujte, dokud nevznikne hladká pasta.
- Přidejte více vody nebo olivového oleje, pokud je humus příliš hustý nebo suchý.
- Před podáváním ochutnejte a případně přidejte další citronovou šťávu nebo sůl.
- Před servírováním posypte čerstvými bylinkami.