27. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Humus je tradiční libanonský pokrm, který se stále těší velké popularitě po celém světě. Tento lahodný dip se připravuje z rozmačkaných cizrny, olivového oleje, tahini pasty, česneku, citronové šťávy a koření. Naše jednoduchá a autentická česká verze humusu je dokonale hladká a má bohatou příchuť. Doporučujeme podávat s chlebem na pomazánky, zeleninou nebo jako omáčku k grilovaným pokrmům. Připravte si tento chutný kulinářský zážitek doma a okuste vynikající humus.
Suroviny
- 250g cizrny (uvařená)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce tahini (sezamové máslo)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř dle chuti
- čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu
Postup
- V mixéru nebo mixovací nádobě rozmixujte cizrnu, česnek, tahini, olivový olej a citronovou šťávu do hladké pasty.
- Přidejte sůl a pepř dle chuti a promíchejte.
- Pokud je humus příliš hustý, přilijte trochu olivového oleje nebo citronové šťávy pro zředění.
- Na závěr ozdobte čerstvou petrželkou nebo koriandrem.
- Servírujte s čerstvým chlebem, tortillami nebo zeleninou.