11. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Hummus s pečenými segmenty česneku je lahodný a zdravý recept, který je ideální jako předkrm nebo svačina. Tento tradiční středomořský dip je připravený z lehce nasládlých cizrny, která je mixována s olivovým olejem, tahini pastou, citronovou šťávou a dochucena šťouchaným česnekem, solí a kmínem. Třešničkou na dortu jsou pečené segmenty česneku, které přidávají tomuto receptu intenzivní chuť. Hummus s pečenými segmenty česneku je vynikající kombinace chutí a jemné konzistence. Vyzkoušejte tento jednoduchý a přitom osvěžující recept!
Suroviny:
- 2 středně velké výhonky česneku
- 400 g cizrny, předvařené nebo z konzervy
- 2 lžíce sezamové pasty (tahini)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron (šťáva)
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Nejprve si připravíme pečené segmenty česneku. Rozdělíme výhonky na jednotlivé segmenty a potřeme je olivovým olejem. Posypeme solí a pepřem. Segmenty česneku pak pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud nejsou hezky zlatavé. Necháme vychladnout.
- Do mixéru přidáme předvařenou cizrnu, sezamovou pastu, olivový olej, citronovou šťávu, mletý kmín, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti. Všechny suroviny mixujeme dohladka a vzniklou hmotu přelijeme do misky.
- Na připravený hummus naservírujeme pečené segmenty česneku a posypeme petrželkou nebo nasekanou máty. Podáváme jako dip s čerstvým chlebem nebo zeleninovými tyčinkami.