6. 1. 2025
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo domácího hummusu s pečenými rajčaty! Tento recept kombinuje krémovitost čerstvě připraveného hummusu s bohatou chutí pečených rajčat. Ideální jako zdravá pochoutka na párty nebo jako vynikající příloha k večeři. Učíme vás krok za krokem, jak jednoduše připravit tento lahodný hummus, který oslní nejen vaše chuťové buňky, ale i oči vašich hostů. Připojte se k nám a získejte tipy, jak dosáhnout dokonalé chuti a textury. Vyzkoušejte náš recept na hummus s pečenými rajčaty a přinese svěží a zdravou variantu na váš jídelníček!
Suroviny
- 1 plechovka cizrny (asi 400 g)
- 1 stroužek česneku, rozmačkaný
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- Šťáva z 1 citrónu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 250 g cherry rajčat
- Několik lístků čerstvé bazalky nebo petrželky na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C. Cherry rajčata rozložte na plech vystlaný papírem na pečení, pokapejte olivovým olejem a posypte trochou soli. Pečte v troubě asi 20 minut, dokud nejsou rajčata měkká a začínají se karamelizovat.
- Mezitím sceděte a propláchněte cizrnu. Vejde ji do kuchyňského robotu společně s rozmačkaným česnekem, tahini, citrónovou šťávou, olejem, římským kmínem, solí a pepřem.
- Procesujte do hladka. Pokud je hummus příliš hustý, přidejte trochu vody, ve které se uvařila cizrna, nebo další lžíci olivového oleje, a dále mixujte do dosažení požadované konzistence.
- Po upečení nechte rajčata trochu vychladnout. Pak je vmíchejte do hummusu nebo je položte na jeho povrch a lehce zapracujte do pasty pro více textury a chuti.
- Přeneste hummus do servírovací misky, dekorujte čerstvými bylinkami a podávejte s pita chlebem nebo zeleninovými tyčinkami.