18. 10. 2024
Autor: Gabriela Smolková
zdroj: Recepty 24/7
Objavte lahodné spojení klasického hummusu s jedinečnou chutí pečeného česneku! Tento recept na hummus s pečeným česnekem je nejen výjimečně chutný, ale také zdravý. Dokonale krémový, s bohatým aroma a jemnou, ale výraznou chutí česneku, který byl pečený do zlatova. Ideální jako pestrý dip, pomazánka nebo jako doplněk k vašemu oblíbenému pečivu. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a překvapte své hosty rafinovanou přílohou, která rozzáří každý jídelníček!
Suroviny
- 1 plechovka cizrny (cca 400 g)
- 1 hlava česneku
- 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
- Šťáva z 1/2 citronu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- Sůl a pepř dle chuti
- Na ozdobu: nasekaná petrželka, olivový olej, paprika
Postup
- Nejprve předehřejte troubu na 200 °C.
- Česnekovou hlavu rozkrojte na půl, zakápněte olivovým olejem a zabalte do alobalu.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud česnek nezměkne a nezačne se karamelizovat.
- Mezitím opláchněte cizrnu pod studenou vodou a nechte ji okapat.
- Když je česnek upečený, vychlaďte ho a vymačkejte měkké stroužky z plev.
- Do mixéru vložte upečené stroužky česneku, cizrnu, tahini, citronovou šťávu, olivový olej, kmín, sůl a pepř.
- Vše rozmixujte do hladkého krému. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody nebo další olivový olej.
- Ochutnejte a případně dochuťte.
- Hummus přendejte do misky, ozdobte nasekanou petrželkou, kapkou olivového oleje a paprikou.
- Podávejte s čerstvým pečivem nebo zeleninovými tyčinkami.