10. 12. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Hummus s grilovanou zeleninou – Skvělý recept na lahodný dip z cizrny s grilovanou zeleninou. Připravte si jednoduchý a chutný pokrm plný zdravých a vyvážených ingrediencí. Vychutnejte si tento harmonický mix chuťových kontrastů a navíc získáte mnoho výživných látek. Recept je ideální pro vegetariány, vegany nebo i ty, kteří chtějí zdravě a lehce obědvat nebo večeřet. Připravte tento hummus s grilovanou zeleninou a okořeňte svůj jídelníček zdravou variantou.
Suroviny
- 1 menší cibule
- 2 cukety
- 1 baklažán
- 2 papriky
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 sklenice cizrny (cca 400 g)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce sezamové pasty (tahini)
- šťáva z 1 citrónu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 2 lžíce olivového oleje
- pažitka na ozdobení
Postup
- Na grilu si upečeme zeleninu. Cibuli nakrájíme na plátky, cukety a baklažána na kolečka a papriky na čtvrtky. Potřeme je olivovým olejem, osolíme a opepříme. Grilujeme zeleninu z obou stran, dokud není měkká a lehce zhnědlá.
- V mixéru si rozmixujeme cizrnu, česnek, sezamovou pastu, citrónovou šťávu, mletý kmín, mletý koriandr a olivový olej, dokud nevznikne hladká hmota.
- Přidáme grilovanou zeleninu do mixéru a krátce zamixujeme, aby se vše spojilo. Případně můžeme přidat více olivového oleje podle potřeby.
- Hummus s grilovanou zeleninou podáváme přelitý olivovým olejem a ozdobený nasekanou pažitkou. Podáváme s čerstvým pečivem nebo zeleninovými hříbky.