30. 7. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí tajine s datlemi a mandlemi je lahodný a exotický recept, který vám přinese vůni a chuť Orientu přímo do vaší kuchyně. Tento pokrm spojuje jemně dochucené hovězí maso s nasládlými datlemi a křupavými mandlemi, které se krásně doplňují. Díky dlouhému pomalému vaření tajineho hrnce se maso krásně rozplývá a všechny chutě se propojují do dokonalé harmonie. Připravit tento recept je snadné a rychlé – stačí vám pár jednoduchých surovin a chvilka trpělivosti. Hovězí tajine s datlemi a mandlemi je skvělým způsobem, jak obohatit vaši kuchyň o zážitek z exotického jídla.
Suroviny:
- 500 g hovězího masa (plec nebo roštěnec)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 rajče
- 200 g sušených datlí
- 100 g mandlí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého skořice
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- čerstvá koriandr na dozdobení (nepovinné)
Postup:
- Na pánvi si rozpalte olivový olej a na něm orestujte nasekanou cibuli a česnek, dokud nezezlátne.
- Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso a osmahněte z každé strany, aby získalo hezkou hnědou barvu.
- Přidejte nakrájené rajče, mleté koření, sůl a pepř. Vařte asi 5 minut, dokud rajče nezměkne.
- Nalijte do hrnce vodu tak, aby masa byla zcela ponořena. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu a nechte vařit pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Přidejte nakrájené data a mandle. Vařte dalších 15 minut, dokud se datla nerozpustí a mandle nezměknou.
- Pokud je třeba, dochuťte solí nebo kořením podle své chuti.
- Servírujte hovězí tajine s datly a mandlemi s basmati rýží nebo chlebem. Pokud máte rádi čerstvou bylinkovou příchuť, pokapejte jídlo čerstvým koriandrem.