27. 7. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Argentinský hovězí steak Matambre je lahodná specialita z argentinské kuchyně, která potěší milovníky masa. Tento recept vás zavede do světa jihoamerických chutí, kdy se marinovaný steak griluje na ohni a servíruje s omáčkou chimichurri. Připravte si tuto jedinečnou pochoutku a dopřejte si chuťový zážitek plný šťavnatého masa a aromatických bylinek.
Suroviny
- 800 g hovězího steaku (Matambre)
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 2 lžíce čerstvé šťávy z citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 4 plátky slaniny
- 3 vejce, uvařená natvrdo a nakrájená na plátky
- 1 Červená paprika, nakrájená na proužky
- 1 Zelená paprika, nakrájená na proužky
Postup
- V míse smíchejte česnek, citronovou šťávu, olivový olej, kmín, oregano, sůl a pepř. Toto bude marináda.
- Steak zabalte do potravinové fólie a pomocí paličky nebo tloukačky jej jemně naklepeme, abychom jej zeslabili.
- Steak potřeme marinádou z obou stran a necháme minimálně 2 hodiny odpočinout v lednici. Ideálně necháme marinovat přes noc, aby se příchutě dostaly do masa.
- Cibule společně s plátky slaniny položíme na marinovaný steak. Následně přidáme nakrájená vejce a papriky.
- Steak nadzvedneme a pevně zabalíme, chráníce plnku. Fixujeme provazcem nebo páskem, aby se nám plnka nevysouvala během pečení.
- Na grilu nebo v troubě předehřejeme grilovací mřížku při vysoké teplotě. Steaky grilujeme asi 15 minut z každé strany, nebo do doby, kdy dosáhnou požadovaného propečení.
- Po upečení necháme steaky odpočinout několik minut, poté je nakrájíme na plátky a servírujeme.