14. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Tento lahodný recept nabízí křehké a chutné hovězí maso servírované s bohatou omáčkou a jemnými bramborovými noky. Připraveno s láskou, nabízí dokonalou kombinaci přísad, která potěší vaše chuťové buňky. S tímto receptem si můžete vychutnat vynikající jídlo, které vás ohromí svou jedinečnou kombinací chutí a vůní. Skvělá volba pro večeři s rodinou nebo pro hostinu s přáteli.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (krkovička, roštěnec nebo svíčková)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru (hovězího nebo zeleninového)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička worcester omáčky
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky, cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
- V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte máslo a osmahněte maso z každé strany, dokud nezezelená. Poté ho vyjměte z pánve.
- Do pánve přidejte cibuli a česnek a osmahněte je dozlatova.
- Přisypte mouku a promíchejte, aby se vytvořila jemná omáčka.
- Postupně přilijte vývar a smetanu a neustále míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka bez hrudek.
- Vložte maso zpět do omáčky a vmíchejte ho do ní.
- Přidejte hořčici, worcester omáčku, tymián a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Pokliď je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody nebo vývaru.
- Vařte omáčku přibližně 1 hodinu, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Mezitím si připravte bramborové noky podle návodu na obalu.
- Podávejte hovězí s omáčkou společně s bramborovými noky.