25. 7. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na skvěle dochucené hovězí s omáčkou? Naše verze tohoto tradičního jídla vám určitě vyhoví! Podařilo se nám vytvořit výjimečnou omáčku, která je plná bohaté chuti a uzamkne všechny šťávy v masu. Připravte si kus kvalitního hovězího masa, které je několik hodin marinováno ve vybraných bylinkách a pak se uvaří do dokonalého měkkého stavu. Omáčka je vyrobená ze směsi šťávy z masa, čerstvých bylinek a koření, které jí dodávají neodolatelnou chuť. Podávejte hovězí s omáčkou s bramborovou kaší, knedlíky nebo čerstvým pečivem. Užijte si tuto výjimečnou delikatesu!
Suroviny:
- 500 g hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Nejprve si připravíme suroviny. Hovězí maso nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a jemně nakrájíme.
- Na velké pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibuli a česnek. Smažíme, dokud se cibule nerozehřeje a nezměkne.
- Přidáme hovězí maso a osolíme a opepříme dle chuti. Smažíme ho dozlatova ze všech stran.
- Přidáme hladkou mouku a důkladně zamícháme, aby se maso obalilo. Smažíme ještě asi minutu.
- Postupně přidáváme vývar, přitom neustále mícháme, aby se nám nestvořily hrudky. Přidáváme rajčatový protlak a majoránku.
- Vše důkladně promícháme, až se omáčka začne zahustit. Přivedeme k varu a pak uvaříme na mírném ohni asi 30 minut, dokud maso nezměkne.
- Nakonec dochutíme solí a pepřem podle chuti. Hotovou hovězí omáčku podáváme s knedlíky nebo rýží.