15. 9. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí po česku s bramborovým pyré a smetanovou omáčkou je tradiční české jídlo, které potěší chuťové buňky každého gurmána. Kombinace výrazného hovězího masa, jemného bramborového pyré a krémové smetanové omáčky vytváří dokonalou harmonii chutí. S tímto receptem rozhodně uděláte radost své rodině či hostům. Staňte se mistrem tradiční české kuchyně a vyzkoušejte hovězí po česku s bramborovým pyré a smetanovou omáčkou.
Suroviny
- 500g hovězího masa
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500ml vývaru
- 200ml smetany
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky.
- Olej rozehřejte v hrnci a na něm osmažte nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte na kostky nakrájený česnek a osmažte ho spolu s cibulí.
- Přidejte hovězí maso a opékajte ho z každé strany, dokud nezezlátne.
- Zalijte vývarem a nechte maso dusit alespoň hodinu, dokud nebude měkké a šťavnaté.
- Mezitím uvařte oloupané brambory ve slané vodě dokud nezměknou.
- Připravte si pyré z vařených brambor – rozmixujte je dohladka a přidejte sůl a pepř dle chuti.
- Do vývaru s masem přidejte smetanu a dobře promíchejte.
- Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit trochou mouky rozmíchané ve studené vodě.
- Podávejte hovězí po česku s bramborovým pyré a smetanovou omáčkou.