15. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí na slanině s bramborovým pyré je lahodné jídlo, které vás okouzlí svou chutí. Maso se peče na slanině, což dodává pokrmu bohatou chuť a příjemnou křupavost. Jemné a nadýchané bramborové pyré pak dokonale doplňuje tuhou strukturu masa. Recept je snadno připravitelný a ideální volba pro skvělý oběd či večeři. Připravte si tento chutný pokrm a nadchněte své blízké.
Suroviny
- 4 kusy hovězího stehna
- 8 plátků slaniny
- 750 g brambor
- 100 ml mléka
- 50 g másla
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej
Postup
- Na pánvi si opečeme plátky slaniny do křupava a odložíme stranou.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme ve slané vodě do měkka. Poté je scedíme a necháme okapat.
- V hrnci si připravíme bramborové pyré. Brambory rozmixujeme spolu s mlékem, máslem, solí a pepřem do hladké konzistence.
- Mezitím na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a osolíme a opepříme hovězí stehna z obou stran. Opečeme je na pánvi z každé strany asi 2-3 minuty, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Hovězí stehna přendáme na plech a na každý kus položíme 2 plátky opečené slaniny.
- Hovězí maso s plátky slaniny pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut, nebo dokud maso nedosáhne požadovaného stupně propečení.
- Servírujeme s bramborovým pyré a podáváme jako hlavní jídlo.