21. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí guláš s kynutým knedlíkem – tradiční české jídlo plné chutí a vůně. Podává se hovězí maso náležitě dochucené kořením a omáčkou, která zaručuje skvělou chuťovou explozi. K tomu se podává nadýchaný kynutý knedlík, který je dokonalou doplňkovou pochoutkou. Pokud milujete tradiční českou kuchyni, nechte se rozmazlovat tímto lahodným a sýrným jídlem.
Suroviny
- 600 g hovězího masa (použít lze hovězí plec nebo hovězí zadní)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 400 ml hovězího vývaru
- 200 ml červeného vína
Postup
- Maso nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno.
- V hrnci zahřejeme olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova.
- Přidáme česnek a dáme opéct spolu s cibulí.
- Přidáme maso a opékáme, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidáme mouku, sladkou papriku, majoránku, kmín, sůl a pepř. Promícháme.
- Po chvíli přidáme rajčatový protlak a opět promícháme.
- Přilijeme hovězí vývar a červené víno.
- Přivedeme k varu, ztlumíme plamen a pokličkou přikryjeme hrnec.
- Guláš dusíme na mírném ohni asi 2-3 hodiny, dokud maso nezměkne.
Servírování
Guláš podáváme s kynutými knedlíky.