30. 9. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí guláš s knedlíky je tradiční české jídlo, které zahřeje každého. Chuťově bohatý a sytý guláš je připravován z kvalitního hovězího masa, cibule a koření, které dodávají jídlu výraznou chuť. Podává se s měkkými a nadýchanými knedlíky, které jsou perfektním doplňkem. Naše receptura vám umožní připravit si toto dobrodružství do domu a těšit se na výslednou lahůdku.
Suroviny
- 500 g hovězího masa
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- 400 ml hovězího vývaru
- 200 ml rajčatového protlaku
- 2 lžíce hladké mouky
- olej na smažení knedlíků
- 500 g houskových knedlíků
Postup
- Maso nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- V hrnci si rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte nakrájené maso a za stálého míchání ho osmažte z každé strany.
- Přidejte papriku, kmín a majoránku a promíchejte.
- Slijte vývar a rajčatový protlak do hrnce a přiveďte k varu.
- Zmírněte plamen a nechte guláš vařit pod pokličkou asi 1,5 – 2 hodiny, dokud masa nesněhobí.
- V malé misce smíchejte mouku se špetkou soli.
- Pomalu přilijte trochu vody a míchejte do hladka, aby nevznikly hrudky.
- Pomalu za stálého míchání přilévejte moučnou směs do guláše a vařte ještě asi 10 minut, než omáčka zhoustne.
- Mezitím si připravte knedlíky podle návodu na obalu.
- V rendlíku rozehřejte olej a uvařte knedlíky.
- Podávejte hovězí guláš s knedlíky.